Monday, October 20, 2008

Un poet cica bun: porcu

Nu stiu egzact ce varsta are DCE ista, dar vad ca scrie ca un batarn critic literar deja, cu - cu-o vba a cuiva, despre altcineva - schema uniunii scriitorilor in fata, cu tabelul de pensii sociale, cu lista de ajutoare de inmormantare si cu alte opere imortale, iar nu cu amaratele volume, plachete sau culegeri, pe care doar copchii teribilisti, ca costi, sau numai teribili, ca mine, or cetitorii din snobilime le mai citesc dupa o anumita etate, atata cat bracinaru’ tineretii fara batranete ne mai tine sau, ca znobii, de rusine. Ei bine, da’, probabil ca la un moment dat vom incepe sa tragem si noi beshinici in preajma homului de cultura tatulici, pe masura ce vom deveni din ce in ce mai prozaici, ca orisice inimarea de bunici or calici.

Daca promitatorul tanar critic ar fi scris pe vremea lu a.toma, m.beniuc, v.tulbure, v.porumbacu, d.desliu, z.stancu, d.popescu-dzeu et aliis ejudem farinae, i-ar fi decretat pe astia (alaturi de criticii vremii, de care n-a mai auzit nici dreq intre timp) corifeii orei literare din valeatu iepocal; acuma, el canta din caval la vreo duzina de rubrici literare ale tovarasilor imburgheziti de pe val, unde face abstracte scolaresti dupa volumasele or cartoaiele scribaietilor de pe taramul literar actual, normal :)


Cica porcul ar fi fost un poet bun, macar la tinerete, apud DCE. Zau, dle? Poeti buni - adica poeti adevarati - au fost, la vremea lor, Emin, Cosbuc, Blaga, Arghezi sau Nchita Stanescu, asadar creatorii de stiluri unice ai literaturii ro. Or, porcaiescu scrie in stilul goga si - cum ricaneaza costi - st.o.iosif, epigoni ai lu Cosbuc, deci practic el executa copii cosbucciene de mana a doua, goghiste si steiosifiste, la o suta de ani dupa precursorii astia; asadar e tot atat de “poet” pe cat ar putea fi socotit pictor un copist de gang al bellissimei Mona Lisa.  Pai atunci Leonardo ce dreq mai e, bre…?


Hai ca ne-am pricopsit : nici macar cei mai emeriti critici tineri din lumea fashionabila de hartie nu par sa stie cu ce se mananca un poet si-o poesie, olelie lie…oops.

No comments:

Post a Comment