Wednesday, March 25, 2009

Povestea imaginii publice sau cand porcu devine miel, si vitzavercea...

Cand e vba de oamenii politici, ceea ce ne place or ne displace la ei este imaginea lor publica, buna sau rea. Iar asta - imaginea - nu depinde de noi, sau nu depinde numai de noi, ci in primul rand de fabricanti de branduri : directorii de opinii media, administratorii de public relations, advertiserii, staffurile de campanii electorale, gura lumii si, nu chiar in ultimul rand, depinde de charisma lor personala.

Numai atunci cand tu, observatorul persoanei publice, esti suficient de informat, de experimentat, de inteligent si de dezinteresat material sau afectiv in spetza (dar nu « impartial ca tont romanu », n-asa ?), sau cand persoana are o aura charismatica uriasa, poti spera sa obti o perceptie cat mai aproape de realitate fata de persoana respectiva (si nici atunci, aloo, daca - de ex. - aura persoanei pare pozitiva, dar intentiile sale sunt malefice, caz in care numai examinarea faptelor persoanei, post-factum, poate sa-ti spuna daca persoana a fost buna sau rea).

Sa luam de-un paregzamplu persoana publica EBA. Ce stiam noi despre fata asta pana mai alaltarea, decat ceea ce ne exibase media tabloida (de bulevard sau de scandal/ senzational) ? Stiam ca este fata cam rasfatzata a lu tata, ca circula cu o masina disproportionata prin oras, ca e cam agramaticutza si deci cam prostutza, n-asa ? ca ar fi angajata - pe sume nepotrivite pentru fiica unui luptator contra coruptiei - la niste clienti cam umbrosi de la Golden Shpritz, ca a umblat cu baiatu combinagiului Hrebe si ca cam ii place sa se vada prin Can Can or prin Click. Cam asta era imaginea publica a lui EBA, pe care niciunul dintre noi n-o cunostea personal, dar – cu toate astea – am fi bagat mana-n foc ca-i stim si artzagu, si partzagu, n-asa ? Numai un singur om stia cum e fata cu pricina in sinea sa, si acesta n-a pregetat niciodata sa creada in ea, evident. Iar atunci cand niste profesionisti in PR s-au ocupat de EBA, aceasta a dat lovitura doar in cateva zile, obtinand mai multa popularitate decat doua partide de nu stiu cate carate.

E vba deci de imaginea publica a celor pe care noi i-am vrea (si extrapoland un pic, a la Viq, ca sa zic asa, parabola) si-n capu mesei de bucate, insa acolo ei sa faca foamea pe saturate, cum ar veni, in timp ce noi hapaim ca milogii si ne-asteptam ca ieroii sa ne spuna incontinuu povesti rozalii, pana cand - satui si incantati de mumoasele basme cu zana padurii si cu alti feti frumosi care baga-n pamant tonti zmeii - ca niste copii iubiti si bine ghiftuiti vom adormi, dar si, la rasboiul care biensur ca va veni intr-o neagra zi, si anume cand bucatele pentru boboru de inocenti copii portocalii se vor sfarsi si cand cei din capu mesei vor fi nevoiti sa se bata pentru bucate cu inamicii boborului lor de dragi, dar mancaciosi copii, sa se duca tot ei, conducatorii messei, in linia-ntai, noi sperand ca vor reusi sa smulga toata merindea de la gura copiilor galbini sau rosii (dupa caz, naz si praz), astfel ca povestea pe care la inceputul acestui paragraf incepui a v-o povesti sa nu se mai poata fini si sa nu mai dam niciodat de nacaz.

ps. Dear Viq. Daca vbim de ai nostri (caci de micutzii ceilalti ce ne pasa, n-asa ?), tre sa recunoastem ca imaginea lor publica este cam nashpa. Cel putin din acest punct de vedere, n-ai ce s-alegi, in afara Salvatorului Base, helas. 

Asa ca nu m-as mira sa-l vad pe hero-ul ista candidand ca independent, mai precis ca EBA. Parerea mea.

10 comments:

  1. Am citit si dincolo editorialul de mai sus ,dar prefer sa-l "disec" aici ,in "bloc operatoriul "tau..
    Ai sintetzat (ca de obicei)toate elementele care pot defini omul politc, sau orice ar fi el..
    Prin urmare ,intre public si omul politic stau "fabrcantii de branduri ".Ei ,asa cum le dicteaza intersul ,creaza imaginea ..Ca sa fie ,insa,cit mai aproape de adevar cei care au interes (publicul si oamenii politici) trebuie sa-si utilizeze si resursele personale (inteligenta,informarea corecta si dupa caz charisma)..
    Din pacate cea mai mare parte a publicului din ;lene,prostie,ignoranta ,lucreaza numai cu perceptia servita de "fauritorii de branduri ",iar oamenii politici(unii) nu fac nici ei eforturi ca sa-si faca imaginea buna si corecta.
    Eu cred ca aici are dreptate Andra cind se refera la lipsa unei televiziuni(zic eu,obiectiva)a PD-L ,dar si de lipsa de"resurse personale "a unor membrii PD-L.Nu sunt ,insa,de acord cind tot da ex.din PSD si PNL care ar beneficia din plin atit de unele cit si de altele..Alegerile din toamna ne-au demonstrat ca :cu toti "fauritorii de branduri" pe care i-au avut si cu toate politicile sociale descarcate in "tolba"alegatorului precum si alte chchite legislative sinu in ultimul rind pomenile electorale,nici PNL si nici PSD n-au rupt inima tirgului..
    E adevarat..pe unii din noi nimic nu ne multumeste ..Am vrea cum s-ar zice "si cu doi pesti in oala ,si cu cozile afara..
    Am speranta ca sunt mult mai multi oameni care au inceput sa-si perfectioneze perceptiile utilizind inteligenta si informatia corecta .
    P.S.Sunt si pe blogul nostru portocaliu "pretini" de-ai nostrii care nu citesc cu rabdareasa necesara fie din superficialitate fie dintr-un fel de narcisism postarile celorlalti, si in loc sa treca mai departe ,mai si comenteaza nepoliticos ..

    ReplyDelete
  2. OKey... Dar de commentu d-aicea ce zici, mey...? Te-ntreb, desi stiu ca tu ai fost unul dintre sincerii (si-n orice caz, nu prea multii...) sustinatori ai d-nei Udrea...

    Chiar sunt curios, pe parola mea... :)

    ReplyDelete
  3. E adevarat ca am sustinut-o si aparat-o pe E.Udrea ,dar dupa ce a plecat de la Cotroceni.Mi-a placut atitudinea ei calma si rabdatoare (n-am vazut-o niciodata nervoasa si folosind invective )si ca a reusit in final sa strice perceptia negativa creata de televiziunile si masss-media mogulilor..Am zis "in final "ptru ca a cistigat uninominalele la un scor mare {al doilea pe tara ,ca nr.de votanti).
    Este adevarat ca are o perceptie negativa ,dar nu cred ca asocierea cu ea ar putea sa-i dauneze E.Basescu..Daca este adevarat ca E.Udrea s-a folosit de imaginea presedintelui si a reusit ,atunci E.Basescu ar prelua automat acelasi segment de electorat (al Elenei Udrea)..
    Asocierea cu E.Udrea {dupa parerea mea)ar putea sa-i foloseasca , pornind de la acelasi numitor..E.Udrea a invins in pofida perceptiei negative servite publicului de televiziuni,si s-a vazut ca au gresit ,si de ce nu ,iata,si E.Basescu va reusi din aceleasi motive..
    Faptul ca i-a pus sediul de campanie la dispoziite este o mica tentativa de a face aceasta asociere.Nu cred ,insa,ca E.Basescu are mare nevoie de aceasta.Asa cum spui tu ea este fiica (si inca victima mogulilor)lui T.Basescu .Ii mai trebuie ceva :sa-si invinga emotiile si sa-si faca o campanie serioasa .Nici la ea nu e deajuns sa mearga pe popularitatea si imaginea lui T.Basescu.

    ReplyDelete
  4. P.S.Am aparat-o si pe E.Basescu..Sigur ,si mie mi-au creat un fel de disconfort primele aparitii ale ei in public.Aici cred ca a gresit .Nu si-a evaluat bine riscurile unui discurs in fata unui public numeros si cu toate televiziunile cu ochii pe ea.Cred ca a fost si ea surprinsa de prestatia ei.Spun asta din experienta mea cind am fost nevoita sa vorbesc in fata a 600 de directori de scoala gen.si liceu ,cam la aceiasi virsta (26ani)..

    ReplyDelete
  5. Desi evolutionismul, fie el si darwinist, nu inseamna nici in mod necesar si nici in primul rand descinderea din maimuta (asa cum a fost discreditat in maniera idiot-purist-puritana), totusi, de amuzament, la o asa mare aniversara, las 'satirikonul' de ai jos.
    Maimuţa ofensată
    de A. Dumitru
    Odată, o maimuţă din evul anecdotic,
    Venind la sfat pe-o creangă de arbore exotic
    A zis: ATENŢIE! Sunt foarte ofensată...
    Circulă-n lume vorba deloc adevărată
    Că omul ar descinde din buna noastră rasă...
    Însăşi ideea aceasta îmi pare odioasă.
    Aţi pomenit vreodată divorţuri printre noi,
    Copii lăsaţi pe drumuri sau imnuri de război?
    Cine-a văzut în hoardă la noi bolnavi mintali,
    Drogaţi, lacomi de cărnuri şi homosexuali,
    Escroci, bandiţi gherile sau vreo tutungerie?
    În neamul nostru nobil, nu vezi aşa prostie,
    Noi n-avem mafii crude în stirpea noastr-aleasă.
    Nici terorişti, nici dogme, nici luptele de clasă,
    Cât am bătut eu jungla, scuzaţi, n-am observat
    În obştea de maimuţe, cocotier privat,
    Nici garduri şi nici paznici, nici pui murind de foame
    Sau omorâţi în taină de aşa-zise „MAME”...
    Nu veţi vedea vreodată, cât soarele şi luna,
    O minte de maimuţă dospind în ea minciuna.
    Chiar de-aş fi silită de vreun laborator,
    N-aş deveni port-bâtă şi nici informator.
    Şi iată încă una din lumea cea de jos:
    La noi nu se întâmplă război religios,
    Nici „sfinte” inchiziţii, nici libertate-n lanţuri,
    Nici chefuri după care să ne culcăm în şanţuri
    Şi nicio îndoială ce duce l-ateism,
    Nici ordini mondiale, nici materialism...
    E adevărat că omul a coborât ca soi,
    Dar, sa fim rezonabili, n-a coborât din noi!

    ReplyDelete
  6. Mey, mey, meeey, zau!, far' de pereche poesel !!! Pentru acest text sprintzar si cu licurici skepsis, postat azi pe-al-thor(n)-ului altar montan, mai-mai ca te-as ierta pentru cam tont d'antant si te-as liubi iar ca mai an, my Khan . . . Da' asta numa-n caz ca as fi cazut direct in fes(a) la cantarile-ti iscusite, ca cand Apollo se-ntrecea cu Marsias of Elada si, ca razbunare, apolinicul zeu, de piei incetinel si cu muult skill, l-a jupuit pan' ce blandul pastoras s-a sfarsit si pana si Muzele s-au crucit de aceasta cruzime iesita din fire a vanatorului Sire. Deci, numa-n caz ca as fi uitat dreaq cum ca libertarianismu' de closet & kkt criticat ie de fapt bine-merci imbratisat de tine si chiar ca o manusa iti vine dupa cunoscutul bine caz, naz ori praz. Cu alte cuvinte, fugiti drea' de-al Iudei sarut fierbinte!!!

    ReplyDelete
  7. Anonymous,
    de ce te ascunzi ,si nu-ti dezvalui identitatea?
    Din postarea ta in care imiti stilul avp-ist ,ce sa inteleg?este frustrare,ironie,invidie sau razbunare?Mie imi face impresia ca vrei sa persiflezi, sau sa ataci cu aceleasi" arme "problematica subtila si cu dedicatie la fel de subtila a maestruluiAVPdin lucrarile sale..
    Asadar,avind in vedere ca apari la comentarii ,din cind in cind si la postari mai acide, in care numai d-ta cunosti incotro vrea sa"bata seaua"maestrul as vrea sa stiu ce te framinta ?P.S Cine-i Iuda ?..d-ta sau AVP?.

    ReplyDelete
  8. Da,si pe mine ma intereseaza ce vrea de la tine acest anonymous care isi cam baga coada din cind in cind cu comentarii ,ba ironice,ba acide..Imi face impresia ca este unul din"libertarienii"invocati cu sarcasm ,as spune,din postul de pe blogul luiThor..
    P.S.Am postat din graba si poate infantil parerea si perceptia mea ..Nu stiu de ce nu ai fost prezent sa dai o mina de ajutor..Eu cred ca "pretini"nostrii nu se incumeta sa posteze ptru ca ei nu inteleg subtilitatile din unele ale teme ale tale puse spre dezbatere ... sunt invatati cu comentarii usoare si la ordinea zilei.Eu am postat ,ptru ca am avut impresia ca am inteles amaraciunea si frustrarea unui demers nobil esuat ..Ce zici ?

    ReplyDelete
  9. Oricat de bine crede ca-l cunoaste pe poesel anonymous ista ce tot ma musca de degetzel si care-ntr-adevar pare sa aiba o minte brici si-o peana de arici pogonici printre furnici, plus o stiintza de nici nu-ti vine sa crezi ca poa' sa poposeasca, fie si intamplator, un asa savant pe-aici, v-asigur ca, din pricini independinte de agera-i minte ori de stiinta-i care-l deturneaza de la calea dreapta si-nteleapta (reshpektive, fiindca nu poseda si-o animioara la fel de cuminte ca a calomniatului poetzel si de aceea si-a facut o parere total ineapta despre el), nu-l cunoaste pe avepel nici cat ma simte-al meu catzel... Chiar ca asta-mi mai lipsea: sa constat ca pana si pretinii-mi cica mai de soi ma percep la nivel de ovare, intestine, mithre, muschi si coi or de alte emoticoane ale bestiutzelor dinapoi...

    Asta e situatia, natia & tratatia

    ReplyDelete
  10. Si eu fac parte din gasca voastra, Steliana si AVP,doar ca ,si mai putin dotata cu subtilitatile stilistice si lingvistice, ma incumet s-o spun mai dirept si fara ocolisuri ceea ce simt.In sustinerea E.Udrea am dus o batalie inegala cu:misogini,rauvoitori,dusmani(in primul rand ai piratului) si femei invidioase.M-am bucurat pentru reusita ei si, azi,se dovedeste un politician de succes si pentru adversari.La fel se vor petrece lucrurile cu EBA,"copilul-femeie",de care abia acum am aflat ca si-a facut ucenicia din /92 in atelierul lu'tata.Viorele,nu te-am intrebat niciodata motivul de repros,ce mi l-ai facut, pentru obsedanta mea sustinere portocalie.Asa sunt unii oameni,fideli pana la moarte cu crezul si idealul lor.Ajustari se mai pot face,pe ici,pe colo...

    ReplyDelete