Thursday, June 18, 2009

"Patrimoniu cultural"

Io ma tem ca prin "patrimoniu cultural" dl ministru intelege doar niste venerabile pietre "incarcate de istorie". Cultura vie, respectiv creatorii vii, cu problemele lor de viata - mai mari decat ale oricaror alte categorii sociale, poate... - nu pare sa-l intereseze. Si cu toate astea, ministrul culturii Paleologu nu va ramane in istoria culturala decat in masura in care destinul sau birocratic se va intersecta cu viata unui mare creator contemporan, care poate are nevoie de ajutorul sau ca de aer... Sa lasam deci pietrele incarcate de istorie, care daca au rezistat sute de ani pana acum, n-or sa piara preste noapte, si sa ne aplecam cu mai mare bagare de seama la patrimoniul uman al culturii romane vii, cum ar veni.

Insa aci e aci: o stii dl ministru sa-l ocheasca, intre mii si mii de auctori de poesii si de alte creatii cilibii, pe cel ce va dainui si dupa ce ministeriatul dansului nu va mai fi... ? That is the question.

3 comments:

  1. Si eu ma tem AVP.Ma tem in primul rind, ca ministrul nostru e cam depasit de situatie: criza,buget mic si lipsa de viziune ..
    Poate tu care esti direct interesat ,ai putea sa-mi spui daca este publicat pe vreun site programul pe care si l-a propus la MC. Daca in acel program vorbeste si despre "cultura vie"si auctori de poesii mai "cilibii",ar fi ceva.
    Ar fi usor de urmarit cind si cum isi propune sa realizeze acest obiectiv.Eu cred ca el ar trebui sa aiba intilniri frecvente cu scriitorii,editorii,artistii,pictorii ,muzicienii (nu cu toti ,ci cu reprezentantii lor din conducerea institutiilor)...
    Ei ar trebui la rindul lor ,sa descopere noi creatii artistice ,iar pe cele vechi care au deja un renume sa-i ajute pe autori lor sa-si publice si sa-si promoveze opera.
    Dar nu este timpul pierdut ..Poate se va gasi cineva cu o sclipire de inteligenta si curaj sa dea lovitura si sa scoata la lumina liderul ,intrat in uitare , al poetilor optzecisti.
    Destinul tau de poet ,unic ca stil si gen de poezie , este impletit cu cel de luptator anticomunist .Primul care va iesi la suprafata ,il va scoate si pe cel de-al doilea.

    ReplyDelete
  2. Eu ma tem ca si unul, si altul vor iesi la suprafata mult prea tarziu, pt mine... Dar nu-i nemic, patria recunoscatoare, n-asa...?

    ReplyDelete
  3. AVP,
    domnul Paleologu are un blog , are si consilieri , cineva ar putea sa-i dea de stire prin aceste doua modalitati de adresare despre situatia prezenta a contemporanilor sai care au scris si continua sa scrie istoria culturii neamului romanesc , cu caractere mai ingrosate sau mai subtiratice , fiecare dupa talent si inspiratie.
    Cineva ar trebui sa bata la poarta acestor domni , cu atat mai mult cu cat vedem ca atentia lor este acaparata de cladiri care stau sa cada , de construirea unor lacasuri de cult de care tara e plina deja....
    Acolo trebuie incercat , ei zic ca poarta este deschisa.
    Sau nu-i ?

    ReplyDelete