Thursday, November 27, 2008

Un dialog preste mode si timp

cu securistu de omenie Vasile fostu meu coleg caminist.

Vasile a postat ieri, subt comentariul meu de aici si de aici, un textuletz semnat anonim, dupa obiceiu casei, cu alcibiade si casandra, insa vazand ca nu-l bag in seama, a revenit azi, o data cu commentu meu la editorialu lui HRP, cu acelasi text, semnand in clar de data asta : gurgui vasile.

Textu lu Vasile suna asa:

D-nule Viorel Abalaru. Ai ramas la fel de incoerent asa cum te-am cunoscut in perioada de student foarte intarziat (1972-1979). Am mari dubii vizavi de pretinsa d-tale dizidenta fata de regimul comunist.In fond "Poemul de otel", o insailare incoerenta de genul poetului Ion Gheorghe, nu a aparut din cauza faptului ca reprezenta un lung delir lipsit de orice valoare poetica ci nu pentru faptul ca ataca la fundament regimul comunist. In realitate "dizidenta" d-tale a fost cu voie de la politie.Cum se explica faptul ca cochetai cu seful securitatii Slatina, pentru a interveni la coducerea CAP-ului la care lucrai de mantuiala sa-ti primesti salariul.Saracii tarani, erau de bun simt, nu intelegeau sa plateasca pe cineva, pentru ceva ce nu facea, chit ca acesta era un geniu neinteles.Iar despre "Apelul catre Europa" mai bine sa nu mai vorbim! Tipic pentru un agent provocator!

Atunci m-am hotarat sa-i raspund lu Vasile:

Bata-te sa te bata, Vasile, deci tu esti, mah ?? :) Vazui - cu intarziere, ce-i drept - ca cineva posta acelasi text si la ariticolul dlui Tismaneanu (de ieri), precum si la articolul dlui DCE (tot de ieri), semnand "alcibiade" si "casandra", insa crezui ca e f'un securist ce se tzine de glumitze, fara sa ma gandesc ca securistu esti chiar tu, fostu meu coleg de camera (ia sa facem o proba: care camera?, din ce camin? si din ce an?, aloo, ca sa vad daca esti chiar tu, si nu f'un gradat dat dreaqulu, fugi dreq :)) Dar hai sa-ti raspund la dilemele tele, Vasile, desi, fiind hat demult la curent cu capacitatile-ti telectuale, cred ca-ti va trebui o eternitate ca sa pricepi ce si cum :))

Deci: 1. obiectivu meu n-a fost in primul rand acela de a face o facultate (caci Homer, Shakespeare, Eminescu al nost si alti derbedei d-astia fara diploma n-au avut facultate, Vasile...:idea:), ci de a ma afla cat mai mult timp in Bucuresci, printre elitisti si artisti, in loc s-ajung printre colectivisti, avand in acelasi timp locul asigurat la caminu de nefamilisti si la banda rulanta cu haleala pt ingerii hamesiti si tristi ai Iepocii de caministi comunisti; altfel, la capacitatile mele, pe care ar trebui sa le stii, hire-ai sa fii, din moment ce ma vedeai jucand sah orb si cu cate 2-3 campioni dintre ai nostri sahisti cilibii, ar fi fost oare o problema sa tocesc ca papagalu carticelele de drept ale Iepocii si sa fiu chiar sef de promotie printre mediocri uaseceristi kaki ?

2. "Poemul de otel" o fi fiind o "insailare incoerenta" doar in mintiutica ta de tzaranoi abia alfabetizat, de securist indopat cu poezutzele imbecilzante ale Porcului iepocal, caci in realitate este "una dintre cartile extrem de rare, in care se intrevede geniul poetic", iar daca ar fi aparut in 1982, cand a fost premiat la concursul de debut al "Cartii Romanesti", ar fi facut din mandea "liderul generatiei 80, asa cum Nichita Stanescu a fost liderul generatiei 60", iar asta n-o spun io, Vasile, ci a spus-o insusi Nicolae Manolescu (ai auzit de el, tzarane ? :)), socotit a fi cel mai mare critic literar ro din ultimii 50 de ani, un fel de T.Maiorescu, E.Lovinescu sau G.Calinescu al Iepocii contimporane, sau no ? ;)

3. Mai departe: daca disidenta mea ar fi fost "cu voie de la politie", cum zici tu, in loc sa zici "cu voie de la Militie", securistu dreq (va e rusine cu originea voastra sanatoasa, a ? :)), as fi aflat si io pana acuma, ar fi aflat si my friend Volo, care m-a trecut in Raport in lista de eroi anticomunisti, ar fi aflat si N.Manolescu, care si-a vazut recent dosaru de la CNSAS, ar fi aflat si Paul Daian, pe care io l-am acuzat public ca a fost turnatorul meu si, ultimul dar nu cel din urma, ai fi aflat si tu, draga securistule, si mi-ai fi publicat dosarul de informator/ colaborator pe Net. Or, din contra, pe Net n-a aparut decat "Apelul catre Europa" publicat de mine - dupa ce l-am copiat de la CNSAS - si alte chestii din d.u.i.-urile "Cronicarul" si "Poetu", pe care Securitatea mi le-a facut inca pe vremea cand tu nu te gandeai - si nici dreq - ca Comunizmu va cadea, n-asa? :)

4.Cum se explica (ma-ntrebi tu) ca securistii interveneau pe langa nemernicu contabil sef al CAP-ului la care lucram spre a-mi elibera salariul, pe care el mi-l tot bloca din exces de zel, ca sa le faca pe plac "baietilor", stiind deja ca io ma aflu in colimatorul "lor ? Pai e simplu, Vasile, dar nu si pt tine, care n-ai avut niciodata altceva decat taratze-n scafarlie, olelie-lie :) "Baietii" se straduiau pe toate caile sa ma imbuneze, sa ma calmeze, sa ma reeduce, sa ma aduca "pe calea cea dreapta", caci doar nu erau tampiti sa ma bage-n puscarie ori sa-mi faca alta jmecherie si sa ma ridice la rangu de hero, ca pe Goma, ca pe Havel sau ca pe Walesa ? Acum pricepi de ce ei mi-ar fi facut orice hatar, numai sa ma potolesc naiba odata, atata timp cat cazul meu inca n-apucase sa capete notorietate si publicitate, fiind cunoscut doar in cercuri restranse ori bine securizate ?


5."Apelul catre Europa", daca aparea la vremea aia - si nu io sunt de vina ca n-a aparut, ci tradatorii mei, riguros dovediti de acuma - ne-ar fi adus intaiul Nobel romanesc, macar pentru pace, dreaa... Si azi, dupa ce a zacut 25 de ani in beciurile Secu-lului, el constituie "singurul text vadit anticomunist produs de vreun intelectual roman in anii ’80" (Sorin Cucerai), fiind unul dintre cele mai autentice texte ale Rezistentei Ro si ale ideologiei politice Ro. Asa ca tu, in loc sa te fudulesti cu faptu c-ai avut nemaipomenita bafta de a fi coleg de camin c-un Poet - "si ce poet!", vba dlui Manolescu - si unic hero Ro, il umpli de kko ca un bow din satu tau, biet brostovan maibaro :( Asta e situatia, natia si tratatia, priatelo. Hai pa, afla ca nici macar nu sunt supalat pe tine, fata mea. Esti si tu un homuletz aflat subt vremurile pamantului istuia.

La care Vasile imi confirma :)

Confirm: Perioada 1972-1976.caminul studentesc panduri, etaj 1, camera vis-a-vis de lavoar.Pasiuni U Craiova si Angelica Stoican.Personaltati-colegi de camin cu Amariei, fostul sef DNA.Mai tii jurnalul intim?Mai joci sah in orb?Mai conspectezi pe Henri Zalis?

...si io asemenea:

Da, Vasile, tu esti...! :) Si vad ca ai aceeasi memorie de elefant tocilar... :) Dar nu mai mare decat a mea, care nu eram decat un biet creator ce se stia genial inca de pe vremea ceea si deci - dupa unii - cam tra-la-la, n-asa ? LOL Hai pa, bine ca ne-am regasit, cum ar venea, chit ca tu oi fi devenit chiar f'un securist afuristit, Vasile, a...??? Daca-i asa, shiiiiiiiiiiiiiiiit...!, dar macar te-ai ales c-un portofel mereu burdusit, bey, iar nu ca mine, care-am ramas acelasi poesel sarac, idealisto-aiurit si vesnic paraponisit, a ? ;)

Vasile revine:

confirm (2): Cu doua precizari: 1.am fost si sunt un securist de omenie. 2.portofelul nu l-am avut intodeauna burdusit. Iar cu privire la talentul tau de geniu neinteles am in continuare rezerve, chiar daca Manolescu nu te-a pomenit in ultima lui caramida de critica literara. Traiesti cu capul in nori asa cum te-am cunoscut. Nu trebuie sa-mi confirmi cu privire la ultima idee. Hai pa.

In fine, inchei si io discutia cu Vasile :

@ vasile... Daca vecinii si neamurile lu Christos (te pomenesti c-ai ajuns si credincios, a ? ;) sau poate te-oi fi facut mason, dupa cum e moda printre coledzii tai? :roll:) ar invia azi si i-ai intreba despre El, ar ricana uluiti: "Cine, mah, ala, fiul de teslar si de neam prost ?? Nebunu ala ???" Asa si tu, Vasile, cu mine: te cred cand spui ca paream un extraterestru printre voi, asa cum va par si azi. Hazu e ca io voi trai si dupa ce voi nu veti mai fi, aloo, Vasile, iar portofelele voastre, mertzanele, viloaile, conturile, gradele, cu neamurile, clanurile, detasamentele si diviziile vor putrezi si ele, intr-o buna zi. Atunci, nici macar amintirea voastra nu va mai fi, decat - cel mult - asta ce v-o fac io aci... :)) Iar tu n-o sa-ntelegi niciodata de ce si cum ar veni chestia asta, tov Vasile, hire-ai sa fii... LOL

Asta e...

2 comments:

  1. Am trăit-o şi pe-asta! De la cap la coadă.

    ReplyDelete
  2. http://www.observatorcultural.ro/In-asteptarea-unui-festival-european*articleID_15366-articles_details.html

    ReplyDelete