Saturday, February 21, 2009

Daci si nedraci

Ii tot dati zor - voi, journalistii lu pesce & pitigoi, precum si publicu care va liubeste, care si el gandeste tot rrromâneste, pai cum dreq - cu ideea sfertodocta ca rromii si maghiarii care traiesc in Romanica nu sunt romani, asa cum a fost badea Cârtzan sau tica Câtzan (chiar asa i se spunea lu moshu-meu, aloo...) sau cum e nash Vadim or nea Jiji Becali pe care-i stim, sau - exempli gratia - Ramaru ala cu care ne mandrim, n-asa...? Vezi doamne, noi, romanii, n-avem nicio responsabilitate ca tziganii din Ro sunt asa cum sunt, ci responsabila e India sau macar Bangladeshu', aloo, de unde li se trage rasa, pai no...?, dupa cum n-avem nicio greatza ca maghiarimea din Har-Cov se simte in tzeara noa' straina sadea, ci de vina e Hungaria, daca nu cumva chiar Attila. Cand va-ntelege si asa-zisa noastra elita, fie ea ziaristica sau beletristico-filosofico-sulemenita, ca oricine e nascut si traieste subt al nostru stat or scut e român facut (si indiferent, repet, sub ce nume e nascut) si cetatean pe deplin romanatzean, in care se oglindeste toata civilizatia ori - din contra - inapoierea acestui stat or neam, abia atunci se va chema ca suntem si noi un bobor european, iar nu doar vreju lu nea Drakkula d'antan.

Ori suntem un "stat national unitar", insa atunci ramanem deplin responsabili pentru tot ceea ce iese de subt imperiu Ro, fie el mumos or mishto, fie ca drakkulo, ori, dimprotiv, tre sa le dam voie celor pe care ii consideram streini de statu ista cica sfânt ca Manastirea Secu dintr-un tablou votiv sa ceara - cel putin - un stat or statut federativ. Dar noi am vrea - pai cum drea - si cu coada pe sus, ca catzeaua lu Haplea cand a auzit goarna fedelesului in Balgaria, dar si sa ne dea altii cu matura prin bordeiash-bordei-bordei, unde daca nu te mananca sherpii, hey, te da gata putoarea strabuna, eheeeei... LOL

11 comments:

  1. eu cred cä, multzi parlamentari europeni, se mirä dece vorbeste tökesi ungureste.

    dar nu cred cä nemtzii , nu s-ar revolta,ca un turc din partea germaniei , sä vorbeascä turceste.

    nu ar fii räu sä li se explice sträinilor, cä acesti cetätzeni ce reprezintä o regiune a romanei , nu stiu romaneste. este o RUSINE:habotnici.

    ReplyDelete
  2. UN MESAJ CARE TOCMAI L-AM PRIMIT DE LA MAGDA
    CONSTANS

    Dragi prieteni,

    In revista "VERSO" de la Cluj, veti gasi un dosar substantial despre cultura romana in lume, aparut la finele anului trecut, la adresa www.revistaverso.ro , rubrica Arhiva, nr.50. Cred ca merita parcurs, e instructiv. Week-end placut,

    Magda Carneci

    ReplyDelete
  3. postat par CONSTANS

    Întoarcerea mamei. Un lagăr al Securităţii din sudul Italiei

    Ceea ce se întâmplă acum, în timp ce o ascult pe Monica depănându-mi cu voce egală vestea „deschiderii lagărului Securităţii din sudul Italiei“ şi pe cea a „eliberării mamei“, este apariţia la suprafaţa conştiinţei a faimosului „conţinut refulat“: lucrul care trebuie să fie uitat, dar nu poate să fie, este introdus într-o strategie de apărare a eului traumatizat şi este scos apoi la lumină într-o variantă convenabilă.

    Gândul teribil că viaţa mamei s-a sfârşit în chinuri, la 72 de ani, din cauza ei, este prelucrat acum de Monica în forma acestui delir în care mama trăieşte şi e liberă. De fapt, acum aflăm că ea nici nu a murit vreodată. Monica trebuie să se apere cumva de acuza, care stă înfiptă ca o schijă pătrunsă cândva în subconştientul ei, că ar fi răspunzătoare pentru moartea mamei.

    Delirul care s-a declanşat este subterfugiul la care psihicul Monicăi, şubrezit încă o dată după moartea lui Virgil, apelează pentru a face faţă celui mai grav conflict al vieţii sale.

    Totul a început de fapt în urmă cu două săptămâni, când, la telefon, Monica mi-a transmis, pe acelaşi ton cumpănit şi doritor să descâlcească un lucru încurcat, că a fost sunată de către o persoană care s-a dat drept mama ei. „Vorbea într-o franceză perfectă.

    S-ar fi putut să fie una dintre infirmierele pe care le-am concediat şi care, vrând să se răzbune, mi-a făcut gluma asta proastă, spunând că e mama. Dar tot atât de bine s-ar fi putut să fie o farsă de un abominabil gust, făcută chiar de Securitate. Dar mă gândesc că ar fi putut fi chiar mama.

    Cert este că telefonul acesta a adus-o lângă mine.“ Am întrebat-o câţi ani ar fi trebuit să aibă mama. „M-a născut târziu, la 37 de ani, împotriva voinţei tatălui meu. Cum eu am 83, mama ar urma să aibă astăzi 120 de ani.“ I se pare plauzibil?, am întrebat. „Nu ştiu să-ţi răspund, dar ceva absurd mi s-a impus ca posibil.“ Între timp, lucrul a luat amploare, transformându-se în povestea halucinantă de astăzi, cu lagărul sud-italian şi cu vizita de ieri a mamei în carne şi oase.


    http://www.cotidianul.ro/print.php?id=44352

    ReplyDelete
  4. Da... Impresionant acel text de Liiceanu... Scris cu mare precizie stilistica... Nu stiu cat de filosof - cum spun unii - e Liiceanu, eu personal inca nu i-am cetit niciun text de factura pur gnostica, insa este un scriitor absolut redutabil (iar aceasta se poate constata chiar si daca-i parcurgi cateva fraze, n-asa...?)

    ReplyDelete
  5. postat par constans

    ,,Ceea ce se întâmplă acum, în timp ce o ascult pe Monica depănându-mi cu voce egală vestea „deschiderii lagărului Securităţii din sudul Italiei“

    Cert este că telefonul acesta a adus-o lângă mine.“ Am întrebat-o câţi ani ar fi trebuit să aibă mama. „M-a născut târziu, la 37 de ani, împotriva voinţei tatălui meu. Cum eu am 83, mama ar urma să aibă astăzi 120 de ani.“ I se pare plauzibil?, am întrebat:

    „Nu ştiu să-ţi răspund, dar ceva absurd mi s-a impus ca posibil.“,,

    CONTIND PE INTELIGENTA TA VIOREL FRAZELE DE MAI SUS TREBUIAU SA -TI ATRAGA ATENTIA!!!!
    ,,STILISTICA SI PRECIZIA,,COMPUNERII D-LUI LIICEANU NU MA INTERESEAZA.........

    ReplyDelete
  6. Fii mai explicit... Nici nu vreau sa ma gandesc ca tu ai putea cataloga drept real - la o adica - epizodu aparitiei mamei... Numai ceea ce este rational, este real (Hegel). Virtualitatea nu se poate decolmata decat prin ratiune; in rest, ramane un granit indestructibil...

    Moartea incepe c-un vis si se termina in neantu paradis... Mori om si te trezesti Dzeu... Singurele care pot da seama pentru trecerea noastra pe aici, prin lumea istorica, sunt faptele, asa cum vbele astea inscriptionate in hypersptz sunt singurele semne, pentru tine, ca io egzist si - mai mult decat atat - ca si tu egzisti, cugetand asupra lor...

    Sau poate vrei sa spui altceva, misterios amic...? lol

    ReplyDelete
  7. postat par CONSTANS

    NU ESTE NIMIC MISTERIOS VIORELE........
    ESTE FOARTE SIMPLU...........
    M.L CHIAR APROAPE DE MOARTE DEMONSTREAZA AICI CA A FOST UN SPIRIT CURAT, VIU SI LUCID.
    IAR IN CEA CE PRIVESTE EXODUL MASIV AL ROMANULUI SPRE ITALIA(un milion) EA M.L(obosita fiind) II OFERA D-LUI LIICEANU O INTERPRETARE METAFIZICA.
    DACA D-L LIICEANU A COMPUS O POVESTE CU O FRUMOASA STILISTICA ASTA ESTE TREABA LUI...
    les rêves et les emprents n'est pas????asta cred ca vroia sa spuna M.L

    ReplyDelete
  8. Interesanta viziune...

    A propos, vad ca descoperisi si tu Mount Thor...? E un forum de mare viitor Ro, aloo... N-ar strica sa vii si tu acolo...

    ReplyDelete
  9. @CONSTANS
    ESTE ADEVARAT!!!!!!!!!!!!
    SUNT IMPRESIONAT!!!!!!!!!
    @VIQ AUSSI!!!!!!!!!!

    mai tirziu..........!!!!!!!
    nu stiai ca sunt timid???????
    PS.
    am incercat sa va fac putin marketing dar am f.multr probleme cu UTECISTII de la CATAVENCU!!!

    in parte am reusit prin alte gradinite ....

    ReplyDelete
  10. Stiu cat te zbati, mey, suflete, rumanule... :)

    Dar, a propos, habar n-aveam ca esti timid !! :shock: Credeam ca din contra... LOL

    ReplyDelete
  11. Vezi ca ti-am facut deja intrarea acolosa, mon ami... ;)

    ReplyDelete