Thursday, March 5, 2009

"Ziua mea vine ca un hoţ..."

Păi ce vă mai miraţi, doamnelor şi domnilor specialişti? N-a zis chiar criticul modernităţii noastre, E.Lovinescu, că literatura ro. cât de cât lizibilă, de la Eminescu la Barbu - ca să ne oprim doar la literatura evaluată până la epoca auctorului "Civilizaţiei române moderne" - e croită eminamente prin spirit de imitaţie a Occidentului şi nici măcar atât de sincron pe cât a grăit "scepticul mântuit"?

Şi deci cum să vindem castraveţi la grădinari ? :idea: Cum să te prezinţi în lumea bună a Occidentului cu op-uri imitând spiritul, iar de cele mai multe ori chiar şi litera auctorilor occidentali? Iar plusul de originalitate provenind din ingeniul auctorilor locali - atâta cât a fost, extrem de rar, de altfel - s-a pierdut şi acesta în neantul traducerilor de belferi-telali; căci ceea ce este cu adevărat naşpa e faptul că, pe lângă realitatea tristă că n-am avut auctori copleşitori şi că aceia pe care totuşi i-am mai avut au scris într-o limbă "cu-ndemnuri pentru vite", din nenorocire n-am avut nici traducători care s-aşeze opusurile loco - şi aşa cam ofilite, întrucât imitau stiluri sau idei literare/culturale deja sfumate or învechite în literaturile renumite - în cuvinte străineze cât de cât potrivite, care s-atragă atenţia elitelor occidentale de aşa stiluri or idei culturale evident sastisite.

Singura şansă de a ieşi din marasmu provinciei ăsteaia părăginite este aceea pe care o intuia şi clasicul ro. cel mai „congelat”, Eminescu de altădat’: "Degeaba, ne trebuie un poet nou, care s-o ia peste câmpi, nebuneşte…; ne trebuie ceva nou, cu totul nou…; un nebun, dar un nebun de geniu, care să-şi croiască o formă numai a lui ş-un drum neîncercat de nimeni..."

Însă aici intervin două chestii teribile, aloo : cum ar putea acest ingeniu cu veritabil hallo naţional-universal să fie acceptat, înainte de toate, în chiar meschinu nostru areal cultural, „la porţile Orientului” aşadar, unde până şi criticul literar cel mai impozant în actual, odată te poate recunoaşte genial, dacă îi poopi mâna ca unui levantin mahar, iar altădată nici nu te mai bagă-n zeamă, măcar, fiindcă ai făcut eroarea de a-l atinge cu-o floricea de mărar ? ;) Şi, başca, unde naiba vom găsi traducătoru care să transpună într-o limbă de canon universal specificu ingeniului înalt-naţional, dar nu din ăla valabil doar la căminul cultural de la Atârnaţii din Deal ?

Nu ne rămâne decât să sperăm că-n timpul scurt până când naţia şi limba ro s-ar phootea să iasă din istorie pe scut, nu subt scut, în faza integratoare a „Planetei Ou”, accelerată ameţitor de-ale Netului „Windows”, va apărea un mirabil creator cultural ro la potou, care să ofere mapamondului o concepţie strict originală şi-un stil realmente nou, „d-alea d-ale noastre”, păi cum drea, însă percepute ca un proiect de great civilizing hero, astfel încât barem 2-3 inşi din next generation of Congo (e.g. ;)) să considere că a-nvăţa limba ro e cel puţin la fel de mişto ca a ciripi chinezeşte, aloo...

Şi deci soluţia nu e aceea de a şti „şapte limbi şi ruseşte”, imitând Occidentul cum scrie şi cum vorbeşte şi a vinde apoi plevuşcă sau caracudă pescadorilor lu peşte, fireşte, ci a rupe gura târgului occidental c-un creator ro strict original şi total... Însă întrebarea mea pentru distinşii specialişti eşte: dar, stimabililor, Bisericuţa culturală din fanarul dvs iepocal e pregătită oare să-l întâmpine pe creatorul ro ce s-ar dovedi cu adevărat universal şi care - vezi bine - va scoborî din Virtual călare nu pe un Pegas sau pe alt pempant Bucifal, ci pe o caraghioază puicuţă de măgar... ? ;) That is the question, sau, cum se spune in idiomu local, asta e situaţia, naţia şi trataţia, mey, halal...

21 comments:

  1. AVP,
    de ce mi-ai interzis accesul in Cartea Padurii ?
    Ca m-am logat dar mi s-a cerut o invitatie speciala .
    Eeeeeeiiiii,
    ca ma inierviez!

    ReplyDelete
  2. Eu cred ca te-ar primi si calare pe-o caraghioasa puicutza de magar si pe-un Trabant fara girofar si cu o frunza de artzar pe post de ...fular.
    Numai sa te autoinviti , ca altfel te trec in catastif ,ca Manolescu deunazi , drept musafir ce nu si-a onorat invitatia , natia si tratatia .

    ReplyDelete
  3. Draga Luminita, nu stiu despre ce vbesti, insa ma voi interesa si te voi informa, doamna mea. Din intamplare, il cunosc pe padurar si stiam ca pe tine la inima te cam are, insa s-o fi saturat si el de atata asteptare... lol N-am multe date despre viata si activitatea acestui domn din codru rumanesc tot mai rar, insa din cate stiu a stat luni de zile in padure pe one dolar saptamanal, ceea ce, la drept vbind n-ar fi phootut rabda nici un rapciugos magar, macar, darmite un ditamai Padurar... :lol:

    Sa vbesc cu el, sa vedem ce s-o fi intamplat, poate ca nu e pur si simplu sifonat... ;)

    Hai ca te-am poopat... :)

    ps. Cat priveste autoinvitatia, avand in vedere ca asta e situatia, natia si tratatia, doamne fereste: atata-i mai lipsea, sa-l ia astia si la trei pazeste, confundandu-l c-un mare poiat sau c-un ambuscat de la Plataresti-sat... :oops:

    ReplyDelete
  4. 'This blog is open to invited readers only', mai nou zicea Vanatoriu' de la a sa Cloaga, ha-ha!!! Pai cum altfel se pootea la asa diabolicum martzafoy, ca mata, a?!? Sa impushti doi koy, ti-oi fi zis in barba-ti domnia ta . . . Afli cine-ti da tarcoale pe la ID-ul mucegos, n'asha? si -- mai ales-- te-i mai pricopsi si tu cu neste verzi-albastrii la care damele-ti de companie partinica le zicea cu delicatetza de circumsta', 'firfirici', bleah!, eggzempli grazzia . . . : D)))) Deh bhey, orice nash isi afl'un nash, my ass, se zicea.
    'Formatori de opinie', cica, adecatelea cu aspiratii de agentie de stiri,
    vezi bine, mitica! Dezinformare si distorsionare se chema aceasta arta a lu' mata pe vremea generatiei de sub stea, careia azi ii zici shagalnic, 'nevoia de mit a unui conducator mooolt-tiubit', shiiit! Dar, in short, e doar political spin, dobandit cu booze or localnic pelin, (de) pe la (s)koorsuri intensive de peste Ocean ori Rin . . . Mi se nazare mie ori
    parca phoote p'aicea a Natzi Nietzshe, mestecat i-moral(sic!) de political whores, aktual?!? A?, my dear friend, plin de razbunatzea pe a ta nerecunoscatoare Patria? Hai, pa si phoo' la toata lumea ta! O sa mai trec p'aci, nu te-ngrija . . . Cheama-ti toti thorii & robin-etii & alia sa puna kapkane sa prinda Vulpea care, desi numa' bine-ti facu, te enerva . . . Hai, pa!

    ReplyDelete
  5. Nu cred ca ai nimerit-o, stimabile... Daca ai fi cat de cat initiat in it blogger google, ai sti ca "This blog is open to invited readers only" inseamna ca blogul respectiv e accesibil numai autorului/ autorilor sai ("Only blog authors"), iar pentru a se da posibilitatea si altor internauti sa vizioneze blogul ori chiar sa participe la realizarea lui trebuie setata fie optiunea "Anybody", fie optiunea "Only people I choose"... Asta se traduce, mai pe stiinta ta, prin aceea ca blogul in cauza este inchis pentru public sau trecut in conservare... Mi-ai multumit, cumva, pentru lamuriri...? :-)

    ReplyDelete
  6. Hai ca o nimerisi si tu, samariteanule... :)) Pai daca ai fi initiat cat de cat in english ai sti ca "This blog is open to invited readers only" inseamna ca "Acest blog este deschis doar cititorilor invitaţi" si deci nu doar autorului/ autorilor blogului... Ai miscat, cumva, magareata din drum... ? :-) :-)

    ReplyDelete
  7. Lasa magareata in pace, ca s-ar putea sa-ti traga o copita, dle "alt anonym"... :-) Fiindca vad ca nici tu nu pricepi despre ce e vorba, iti ofer o unica posibilitate de a te lamuri ce si cum... Daca nu ai un blog google (caci vad ca adresa ta e invalida), fa-ti unul, iar apoi seteaza optiunea "Only blog authors" si vezi ce interfata iti apare pe Google, dupa ce dai sign-out si vrei sa te intorci iar la adresa blogului din care tocmai ai iesit... Dupa aceea, mai vorbim, in caz ca mai ai nas de scos in lume... ;-)

    ReplyDelete
  8. A, sa nu uit... ! :-) Optiunea "Only blog authors" o gasesti in "Settings", seiful de "Permissions"... Am tinut sa fac aceasta precizare intrucat, la (in)competenta ta, era nepoliticos sa-mi inchipui ca vei gasi singur calea... :P :P :P

    ReplyDelete
  9. 6 martie, 2009 at 7:56 pm

    Catre avp:
    Bravo, mistre, de la cantare romaniei ai ajuns la faza “cantare blogului”.
    Ai descoperit talantul si ai simtzit frisonul descoperirii.
    Nu ne sunt de ajuns ziarishtii, doctorii, analishtii, economishtii, politicienii, sau tziganii emigrati , acum vi si matale cu blogerii talentatzi, cu o scoala mediocra(la statu la coada, pevremea lu’ceashca), facuta pe cafea si pulpe de porc si tuica de buzaau, ajunsi si recomandatzi de matale autore al poiemului “planeta oo”.
    Brava maiestre!
    Andrzel

    ReplyDelete
  10. Baiete, inainte de a continua, eventual, dialogu cu tine, vrei sa-mi spui, dragutza, daca tu esti si anonymousu de la no.1 ?

    ReplyDelete
  11. Bravo maistre, aighicit! Mai sus e Dumnezeu , dupa cum se stie.

    ReplyDelete
  12. Asa, si...? Tie ti-e frica de El...? Ai pacatuit, fiule... ? :)

    ReplyDelete
  13. He buna intrebare, dar care e nr.1?

    ReplyDelete
  14. Pai nu totzi pacatuim?

    ReplyDelete
  15. Nr 1 e nr 1...lol Tu nu stii nici sa numeri si vrei sa te-ntretii cu poetu number one... ? lol

    ReplyDelete
  16. Si, aloo, io nu stiu daca toti pacatuim: tu stii... :idea:

    ReplyDelete
  17. d-le nr.1, vad ca te plasezi imediat dupa Creator, cum ai tras matale concluzia ca eu nu stiu a numara?
    Andrzej

    ReplyDelete
  18. Si, aloo, io nu stiu daca toti pacatuim: tu stii... :idea:

    Eu stiu idea ca totzi pacatuim, incercand stangaci sa recreiem edenul .

    ReplyDelete
  19. Mein diavolicum freund, nu m-ai ghicit (inca!, desi o boare de parfum ti-a frematat parca'n narea stanga, ha-ha! ) si, cam de-o lungutza buca' de vreme, mai nene, nu-mi place nici cum ai gandit. Si ca sa fiu mai clar si conform cu principiu-mi pur liberal (not of Ro de cumetrie), n-am io trea' necessarmente cu a ta depravata mente. Alooo!, vezi ca nu ma iau nici de akrobatia ta limbica (fie ea nevrologica, autistica or simply linguistica), la paralele inegale ori gios la sol ori la gioale, din otzelita-ti 'Poetica' (pe care domnia ta liubesti a o numi 'poietica', dorinta la care de ce m-as incontra cand poate-i mai aproape de ceea ce really ie Ea, n-asha? Si, chiar as mai putea adauga, nu lipsita totalmente de merit, uneori de gratie, or de in-geniu, p'ici, pe colea :))) Si, fiin'ca in dulcea-mi Ro, trage din greu sa moar' orice democratie cu adevarat liberala (rog a se ceti, 'libertatea de a gandi', aia fara filtre benvolii si mosita sfortzat de formatori-ti de-opinii de rahat ). Asadar, mon amis, nu asta ma scoase din turnu-mi de crysalid ori chiar din pepenii-mi mai din aval, ci atacul venal la viitorul acestui biet neam de carnaval, care, dupa estimarile'ti scabroase, ar fi cam pe duka, ce mai, eschatologie nationala, tatuca!! Si, daca lucrurile stau asa, poate, ai socotit mata, de ce sa nu fim si noi pe val cu biciclistii de import 'pragmatici', acu'i momentul pentu pramatii! Si cand ti s-a dezvelit chipul ista de boss-umflat adevarat, dedesuptul atator mashti fabulatorii cate de-a lungul anilor ai purtat, mai lele!, un fior prin tot madulariu m-a scuturat.
    Zisul pragmatism al West-falicei shleahte e curat-murdar oportunism si colaborationism cu acte si patalama a la carte, hat!, de departe, mai frate! Cu economic hit men and women pe-o crack' orangie, lacomi sa suga si ultima vlaga a natiei ipnotizate si adormite ca bleaga cu viclean' propaganda. Bey, old amig', ma opresc ca mi-i prea asa sa-ti mai zic! Un lucru doar, aci la final, va sforzzati sa carmiti neamu' ista (din nou!) in aval, contra vantului care, nu-l adulmecati inca bine, pacaliti iar intentional ca-i doar asa, o boare, sa mai ia din vechea duhoare, si ca nu va fi cine stie ce schimbare decat asa de-un fazon, pe ici, pe colo prin punctele ne-esentiale, breee!, dar in fapt, sufla tare! Looser-ii de peste Ocean, vanzatorii de eschatologii si angoase teroriste de mai an, politruci de import si impact, cica, greu ofticati, aciuiti aci, pe-al Mioritei plai, prin varii comitete si comitii, jurnale ori plantatii de succesuri (sic!) mondiale, ori prin vrajitorescul hyperspy, care spera sa va dea dup'al lor chip si plan, vai!, de fundamentalista kko si clan, pentr-un quick profit venal, prezentati drept noii 'deskalekatori de neam'! Se profita in continuare de lipsa crasa de serioasa si varie informare, de lipsa de experienta ori acces intr-ale lumii dedesubturi si relatii, de dezorientare, angoase si intoxicarea astei natii, bey! Si mai mult, de slabiciunile unui neam cam hedonist el din fire ; ), de seculi manipulat, cumparat si vandut parca intru vesnica nevoire. In fin', desi intamplator amandoi impartasim liubirea de genialul evolutionism de la Darwin (despre care amicii-ti 'cuviosi' se scarbesc cu bilios venin si, privind de sus, ne explica pretentios, dar fara doxa, intelligent design-ul din boxa . . . LOL!) Deci, in pofida acestora toante de mai sus, darwinismul social, primitiv ie cam apus. Si ma intreb atunci, mai fartate, cum dreaq, tu dimpreuna cu acesti domni si doamene cica fine, dar cam injineari la gandire, iar unii chiar crestini fanati declarati, insa la pohte si la dinte descinsi parca dintr'a Phanarului vintre, diseminati, cu o nesabuinta bolnavicioasa, violenta credinta, 'dog eats dog', ca pe-un imovabil dat de la de la Maica noa', din fabuloasa'i Gena-Casta?!? Daca tontu-ar avea macar de-a face c-un vechi poetic adage, 'mananc si plang, mananc . . . .' Da' asa, ce mai poti cuvanta? A?! In esenta, tot diabolicul trick se reduce la un primitiv, rule basic: 'the carrot and the stick', my dick!
    Hai, ca m-am ostenit degea' . . . Pacat, s-a risipit cavalerescu-ti Don Quijot-esc charm of Padina. Hai pa! . . . Ah, sa nu uit drea', asta-i iar de la Anonymus No. One, ha-ha!!

    ReplyDelete
  20. Ai pornit de la acuzatia ca AVP vrea sa vaneze nu stiu ce, iar dupa ce ti s-a demonstrat ca esti cel putin incompetent, ai ajuns sa-l maimutaresti pe AVP, intr-un discurs incoerent si grobian. Ma indoiesc ca poeselul te citeste. El, care spunea undeva ca nu-i trebuie decat 3 fraze spre a sti cu cine sta de vorba, cred ca s-a edificat si acum.

    ReplyDelete